POPOV PODIUM is een serie klassieke concerten die plaatsvinden in de Hoeksteenkerk in Swifterbant, Flevoland. Ons doel is om liefhebbers en kenners van klassieke muziek, professionele musici, afgestudeerden en studenten van conservatoria en leerlingen van muziekscholen te verenigen.

Het idee voor POPOV PODIUM ontstond geleidelijk. Op 15 oktober 2023 vond het eerste soloconcert van Igor Popov in Nederland plaats, in Swifterbant, in de Hoeksteenkerk. Op dat moment had Igor Popov iets meer dan een half jaar in dit rustige, gezellige en kleine polderdorp gewoond. Niemand had kunnen vermoeden dat dit concert ongeveer 150 toeschouwers zou trekken, oftewel een volle zaal.

Vanaf dit concert in Swifterbant en het programma CHIAROSCURO begon Igor Popov concertreis door het land. Van oktober 2023 tot juli 2024 organiseerde het team van de zanger, bestaande uit ware gelijkgestemden, meer dan 20 soloconcerten in verschillende provincies. Deze interessante ervaring liet hen zien hoe boeiend en tegelijkertijd hoe uitdagend het is om een vrije kunstenaar te zijn en hoe belangrijk het is om dit authentieke culturele erfgoed, de klassieke muziek, te behouden.

Ter afsluiting van het seizoen en terugkijkend op hoe het allemaal begon, herinnerde het team van Igor Popov zich het allereerste concert in Swifterbant en waardeerde de belangstelling voor klassieke muziek in dit kleine dorp van de jongste provincie van Nederland.

De liefde voor Swifterbant, de klassieke muziek en de wens om klassieke musici te ondersteunen, werden de drijvende krachten achter de oprichting van POPOV PODIUM.

Laten we samen Swifterbant omtoveren tot een van de belangrijkste muziekcentra van het land!

POPOV PODIUM  2024 - 2025

Schaf hier uw seizoenskaart aan, geldig voor alle zes concerten! Zorg ervoor dat u geen enkel concert dit seizoen mist, bespaar op de gehele serie en verzeker uzelf van toegang tot alle optredens. Let op: beperkte beschikbaarheid.

CONCERT 1

IGOR POPOV & GULMIRA ISSABEKOVA

IGOR POPOV & GULMIRA ISSABEKOVA

HARE HOOGHEID HET LIED (stem & piano) 06-10-2024 15:00 uur 

 

Als OPERA Hare Majesteit is, dan is HET LIED zonder twijfel Hare Hoogheid.

 

Het Lied is een muziekgenre dat componisten in staat stelt om het volledige palet van menselijke gevoelens op een geconcentreerde en levendige manier uit te drukken.

 

“HARE HOOGHEID HET LIED” is al het tweede kamermuziekprogramma dat Igor Popov met het Nederlandse publiek deelt. Wat het programma verbindt met zijn eerste programma “CHIAROSCURO” is het belangrijkste element: contrast.

 

Het nieuwe programma bestaat uit vier delen. De eerste twee delen bevatten 10 zorgvuldig geselecteerde liederen van Wolfgang Amadeus Mozart. Sommige hiervan zullen ongetwijfeld voor het eerst uitgevoerd worden door een lage stem, wat een unieke ervaring belooft. Het derde en het vierde deel van het concert bestaan uit 10 geselecteerde Oekraïense en Russische volksliederen.

 

Mozarts verfijnde, delicate stijl, de lyrische schoonheid van de Oekraïense muziek en de diepe emotie van het Russische volkslied bewijzen dat het genre Lied terecht Hare Hoogheid genoemd kan worden.

 

Om het programma nog meer afwisseling te geven zal de pianiste Gulmira Issabekova een aantal prachtige solopianowerken ten gehore brengen.

GULMIRA ISSABEKOVA

GULMIRA ISSABEKOVA

Gulmira Issabekova werd geboren in Astana, Kazachstan, waar ze op 5-jarige leeftijd haar algemene en muzikale opleiding begon. Op 9-jarige leeftijd won ze haar eerste belangrijke pianoconcours, wat het begin markeerde van haar drukke concertcarrière door heel Kazachstan, Rusland en Oekraïne, en later internationaal.

 

Na haar afstuderen aan de Muziekacademie in Astana in 2008 werd Gulmira toegelaten tot het Staatsconservatorium van Moskou (Tsjaikovski). Daar studeerde ze solo piano en studeerde met lof af in 2014.

 

Gulmira heeft een masterdiploma in kamermuziek van het Moskous Staatsconservatorium en een masterdiploma in solo piano van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze is winnaar van vele internationale en nationale concoursen.

 

Op dit moment treedt Gulmira op als solopianist, lid van kamermuziekensembles en begeleider in heel Nederland en internationaal.

CONCERT 2

MARTÍN ÁLVAREZ & GIANMARCO MONETTI

MARTÍN ÁLVAREZ & GIANMARCO MONETTI

AD ASTRA (cello & piano) 03-11-2024 15:00 uur

 

 

De cellist Martín Álvarez en de pianist Gianmarco Monetti presenteren op 3 november een
unieke duo voorstelling: “Ad Astra”. Net zoals in de Eneïde, neemt dit programma de
luisteraar mee “op naar de sterren” met een speciaal gebruik van de hoge register van de
instrumenten. De cello neemt de leiding met deze transcripties van de vioolrepertoire en laat
een onbekend gezicht van het instrument zien, die vindt in de piano niet alleen de
begeleiding maar ook de inspiratie om nog hoger te durven gaan zonder afscheid van de
warme tonen te nemen.

 

Het concert is in een circulaire vorm gedacht, waar zowel het begin als het einde van
Messiaen een moment van reflectie en rust aanbieden die ingevuld wordt door de
spectaculaire muziek van Brahms en Ravel. De verschillende stijlen, vormen en gedeelde
emoties bieden een kleurrijke palette aan de luisteraar.

GIANMARCO MONETTI

GIANMARCO MONETTI

Martín en Gianmarco kwamen tijdens hun studietijd aan het Koninklijk Conservatorium Den
Haag bij elkaar om originele repertoire voor hun formatie te spelen. Naast hun solocarrière
hebben beide een ruime ervaring in de kamermuziekwereld met o.a. de deelname aan zowel
Nederlandse internationale festivals zoals Delft Kamermuziek, Orlando Festival Kerkrade,
Buffer Fringe Nicosia (Cyprus) Festival Echi of Piemonte Dal Vivo (Italië). De uitdaging om
unieke programmering te creëren en selecteren is voor hun de belangrijkste motivatiefactor
om zich als duo verder te ontwikkelen.

CONCERT 3

GERARD SPRONK

GERARD SPRONK

(viool solo) 08-12-2024 15:00 uur

 

Gerard Spronk is een Nederlands-Zwitserse violist met een internationale muziekcarrière. Hij verschijnt regelmatig op radio en televisie en heeft prijzen gewonnen bij wedstrijden zoals de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Als gepassioneerd kamermusicus heeft hij samengewerkt met artiesten zoals Candida Thompson, Harriet Krijgh, Carla Leurs, Thomas Zehetmair en Clemens Hagen. Sinds 2023 is Gerard aanvoerder tweede viool bij het Residentie Orkest in Den Haag. Hij is ook veelgevraagd als gastconcertmeester of leider in andere orkesten zoals Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het Noord Nederlands Orkest en Amsterdam Sinfonietta.


Bezinning en contemplatie zijn een directe inspiratie voor het uitwerken van dit viool-solo programma. Het zit vol met contrasten: van reflectie en verstilling tot aan grote speelvreugde. Het afwisselende repertoire geeft een uniek inkijkje in de veelzijdigheid van de viool als solo-instrument.

Meer over Gerard ...

CONCERT 4

DUO WINDMOLEN & DASHA SERCK

DUO WINDMOLEN & DASHA SERCK

VERBINDING VAN TIJDEN (gitaar duo) 12-01-2025 15:00 uur

SEI SOLO (viool solo) 12-01-2025 15:00 uur

 

Gitarist Sijbrand Loot vind zijn roots in lichte muziek, voornamelijk blues en jazz. Met deze blik brengt hij graag een fris perspectief op de klassiek muziek. Volgend jaar start hij zijn bachelor in Amsterdam, waar hij les krijgt van Gabriel Bianco.

Kelly Johannes - Een jonge gitariste uit Estland die hier haar weg heeft gevonden om haar muzikale talent te ontwikkelen. Kelly creëert graag natuurlijke en authentieke klanken. Het is haar droom om in haar eigen muziek te publiceren.

DASHA SERCK

DASHA SERCK

Dasha Serck (2003) is een violiste uit Voorburg. Ze studeert momenteel in het vierde jaar bachelor aan het conservatorium van Amsterdam in de klas van Ilya Grubert. 

Ze neemt actief deel aan masterclasses, en heeft bij onder andere Boris Kushnir, Victor Tretyakov en Liza Ferschtman lessen gevolgd.

 

Dasha heeft meerdere prijzen weten te behalen op concoursen en ze heeft podiumervaring als zowel soliste als ensemble en orkest lid in landen als Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Rusland. 

 

Ook heeft ze gesoleerd bij orkesten zoals het Amsterdamse CVA Symfonie orkest en het Artoni kamerorkest, en heeft ze samen gespeeld met musici als Anna Fedorova, Daniël Rowland en Nobuko Imai. 

Mooie concertzalen waar ze heeft mogen optreden, zijn onder andere het Concertgebouw in Amsterdam en Tivoli Vredenburg in Utrecht.

 

"Sei solo", dat is wat Johan Sebastiaan Bach schreef boven zijn meest bekende werken voor viool solo: De zes Sonates en Partita's. Zijn Italiaanse spelling was echter niet helemaal duidelijk en dus kon de vertaling van deze sub-titel op twee manieren geïnterpreteerd worden: 'Zes solo's' of 'U bent alleen...'

 

Vaak wordt de viool begeleid door een ander instrument, bijvoorbeeld de piano, maar in dit programma zal de viool in haar eentje schitteren op het podium. Er zal een mooi afwisselend repertoire klinken van Bach tot Ysaÿe. Verdiept u zich in de wereld van het viool-solo repertoire!

 

Meer over Dasha...

 

CONCERT 5

DUO MARIANA PREDA & DAISUKE KANAMARU

DUO MARIANA PREDA & DAISUKE KANAMARU

WIND PASTORALE (panfluite & piano) 02-02-2025 15:00 uur

 

Mariana Preda en Daisuke Kanamaru, een panfluit-piano duo, presenteren een nieuwe visie op klassieke en hedendaagse muziek met arrangementen van beroemde klassieke werken die de veelzijdigheid van beide instrumenten laten zien. Ze delen verhalen over de nieuwe werken met het publiek door middel van hun uitvoeringen. Hun nieuwste programma gaat over de volkstradities van Roemenië en Japan, weergegeven door de composities van hedendaagse componisten met een glimp van beroemde klassieke werken.

Mariana Preda is een Roemeense panfluitiste, gevestigd in Amsterdam. Ze heeft haar Bachelor- en Masterdiploma in Klassieke/Hedendaagse muziek behaald aan het Conservatorium van Amsterdam in Nederland en heeft op vele festivals en wedstrijden in Europa en de Verenigde Staten opgetreden.

Daisuke Kanamaru is een Japanse pianist, gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam in de tweede fase van pianostudies met een unanieme hoge beoordeling van de jury. Daisuke heeft deelgenomen aan en opgetreden in verschillende zomercursussen en Academieconcerten in Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Japan.

 

Meer over Mariana...

Meer over Daisuke...

CONCERT 6

MAXIME SNATERSE

MAXIME SNATERSE

FlEETING THOUGHTS (pianorecital) 16-03-2025

 

Nederlandse pianiste Maxime Snaterse (1996) studeerde bij prof. Frank van de Laar aan het ArtEZConservatorium in Zwolle en vervolgens bij prof. Aleksandar Madžar aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze studeerde van beide conservatoria met de hoogste onderscheiding af voor haar bachelor- en masterstudies. Maxime is een veelzijdige pianiste en geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland: solorecitals, als solist met orkest, met verschillende kamermuziekensembles, of in andere kunstdisciplines zoals muziektheater. Zo speelde ze in zalen van onder meer Het Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall Londen, Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, Tivoli Vredenburg Utrecht, De Spiegel Zwolle en op tal van andere grotere en kleinere podia. Ze was prijswinnaar bij meerdere concoursen en volgde masterclasses bij gerenommeerde pianisten als Boris Berman en Lars Vogt. Ze is een gedreven en enthousiaste pianiste die haar fascinatie voor de klassieke muziek wil delen met het publiek.

 

Met haar solorecitals probeert Maxime op originele wijze uiteenlopend repertoire samen te brengen en de luisteraar van begin tot eind te boeien. In het programma ‘Fleeting Thoughts klinken pianowerken die vluchtig van karakter zijn, alsof de ene na de andere gedachte passeert, soms onverwacht en ongevraagd, of op momenten juist bewust en doordacht. Zoals de dichter Balmont schreef: ‘In elk vluchtig visioen zie ik werelden, gevuld met het wispelturige spel van regenbogen’. Met pianomuziek van Brahms, Fauré, Takemitsu, Prokofiev en Chopin krijgt je de kans om in jezelf te keren: met gesloten ogen, waarachter zich van alles kan afspelen, wordt de innerlijke wereld betreden en komen gedachten tot leven.

 

Meer over Maxime...